Op woensdagavond 1 juli vond de jaarlijks zomerexcursie van de ANV bij akkerbouwer Kees van Dijk in De Heen plaats. Er waren 25 aanwezigen en het weer zat geweldig mee, het was een fantastische interessante zomeravond.

Kees heeft al jarenlang bloemrijke akkerranden en vertelde enthousiast over zijn positieve ervaringen. Duurzaamheid staat bij Kees hoog in het vaandel en dat liet hij blijken.

Na het genot van een kopje nodigde Kees de aanwezigen uit om mee te gaan naar de bloemrijke akkerranden bij zijn landbouwpercelen. Kees heeft al meerdere jaren verschillende soorten akkerranden op zijn bedrijf. Hij vertelde o.a. over het belang voor de biodiversiteit en voor meerdere vogelsoorten. Zo vertelde hij over de vogelnestjes in de randen en uitvliegen van de jonge vogeltjes. In de akkerrand met hoog gras en bloemen hebben de jonge vogeltjes eerst beschutting om daarna de wereld te verkennen. Kees gaf aan dat de akkerranden succesvol zijn voor het behoud van vogels, zoals de veldleeuwerik.

Bij terugkomst liep het gezelschap naar de schuur. Kees heeft vogelkooien gemaakt en al meerdere jaren is dat het thuishonk voor steenuilen. Toen we in de schuur waren zagen we een uil hoog in de schuur op een balk zitten. Ook huist er een torenvalk in een kooitje aan de buitenzijde van een andere schuur. Kees vertelde over de speciale vorm van de kooien, gericht op het voorkómen dat roofvogels de nestjes van de jonge aanwas kunnen verstoren.

Ook liet Kees zien hoe hij restanten van gewasbeschermingsmiddelen uit de spuittank op een biologische manier volledig laat afbreken.

De aanwezigen waren onder de indruk van de gedrevenheid van Kees en zijn vrouw om naast het werk voor het akkerbouwbedrijf zoveel aandacht te besteden aan de natuur. Het is een fantastisch voorbeeld hoe bedrijfsuitoefening en natuurbehoud en –ontwikkeling hand in hand kunnen gaan.

Na de veldexcursie werd onder het genot van een drankje stilgestaan bij het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en de rol van o.a. de ANV hierin.